נא להמתין להופעת התפריט



 
היסטוריה של השידור
הקטן טקסט הגדל טקסט טקסט רגיל

ימים ראשונים של שידורי טלוויזיה בצבעים בברית המועצות

המוסד הסובייטי לחקר הטלוויזיה VNIITe עבד על פיתוח טלוויזיה בצבעים כבר בתחילת שנות החמישים של המאה שעברה. כבר בין השנים1953-1955 התקיימו במוסקבה ובלנינגראד ( כיום סנט פטרסבורג) שידורי טלוויזיה סדרתיים . המערכת שפותחה היתה מסורבלת מאוד ובנוסף, לא תאמה את השידורים שכבר התקיימו בשחור לבן ועקב כך, כל המקלטים שכבר היו במליוני בתים לא יכלו לקלוט כלל את השידורים הללו.

על מנת לבצע את שידורי הניסיון הרכיבו ב VNIITe מקלטים מיוחדים לקליטת שידורים בצבעים ( שלא יכלו לקלוט את השידורים הסדירים בשחור לבן) . במערכת שנבנתה, אות הוידאו תפש רוחב פס גדול יותר בשל המידע הנוסף שהיה כלול בכל תמונה ( פריים) . כתוצאה מכך צומצם מספר הערוצים שהיו זמינים לשימוש בתחום השידור VHF שנועד לשידורי טלוויזיה . מקלטי הטלוויזיה הניסיוניים כונו בשם רדוגה ( קשת ברוסית) .

מתוצאות שהתקבלו בשידורי הניסיון החליטו במכון הטלוויזיה לעבור לפיתוח של מערכת בצבעים שמתאימה גם לשיטה בשחור לבן . כל המחלקות במכון עבדו על מציאת פתרון חלופי והמחקר המרכזי והתיאום של כל הצוותים נוהלו על ידי מחלקת ציוד שידור בראשות זימנב. ובניהולו המקצועי של המהנדס הדר' קרויצר.


פרופסור שמקוב, שכהן אז כיו"ר מכוון ההנדסה לתקשורת מונה ליועץ המדעי של הפרוייקט מכיון שהמכון עצמו עבד אז בעיקר על פתרונות תיאורטיים בעו שב VNIITe עבדו על פיתוח מערכת מעשית.

בתור האחראי העיקרי על פיתוח מערכת שידורים בצבעים לא היה המכון לטלוויזיה מוגבל למחקרים שלו עצמו והוא פיקח על מחקרים של מכונים אחרים , משרדי תכנון ויוזמות אחרות . בחודש יוני 1956 גובשה לבסוף מערכת שידור וקליטה של שידורים בצבעים . המערכת כללה רכיבים מהמערכת האמריקאית NTSC ומרכיבים שאפיינו את אות השידור שפותח בברית המועצות .

לצורכי הניסוי והפיתוח נעשה שימשו בשני מקלטים אמריקאיים כשכמעט כל המערכות הפנימיות עברו שינוי על מנת להתאימן למערכת הסובייטית . על מנת לבחון את התאימות של השיטה, נעשה שימוש במקלטי טלוויזיה לקליטת שידורים בשחור לבן שנקראו ינטר ( ענבר) . במערכת שידורי הצבע הראשונית ניתן היה לשדר סרטים ושקופיות.

המשדר של המערכת כלל גם מוניטור תמונה צבעוני לצפייה מיידית . מכשיר מגושם זה כלל שלוש שפופרות קרן קתודית בעלות משטחים מפיצי אור שבהקו באדום, ירוק וכחול ושתי מראות שקופות למחצה . את התמונה הצבעונית השיגו באמצעות מראות אלה בעל ידי ערוב של שלוש תמונות חד-גוניות .

בחודש יוני 1956 הורה המיניסטריון להעביר את כל המערכות למוסקבהלצורכי הדגמה . המערכת הותקנה באולם סברגלוב בקרמלין . בהדגמה נכחו גם מומחים ממפעל MELZ - המפעל המוסקבאי ליצו שפופרות אלקטרונים שהיו אמורים להיות אחראים על יצור שפופרות המסך הצבעוניות.

לאחר שבוצעה ההדגמה למומחים בתחום צפו בהדגמות גם שרי הממשלה, וחברים בפרסידיום של הסובייט העליון . ברור שההדגמה זו שירתה היטב את העניינים של המיניסטריון וגם קידמה את התקנת היוד בתחנות טלוויזיה ברחבי ברית המועצות בהדגמה הוצגו שקופיות בצבעים וסרט שתיאר טיול במרכז מוסקבה עובד של חברת MELZ תיאר את הקשיים שעומדים בפני החברה בתחום תהליכי היצור של מסכי טלוויזיה צבעוניים. ההדגמה בקרמלין הוכתרה בהצלחה וצוות הפיתוח המשיך בעבודה במלוא המרץ , במיוחד בתחום מצלמות הטלוויזיה, מכשירי הקרנה, מקלטי טלוויזיה וציוד נוסף.

כשהגיע הזמן לבחור באון שיגור אות מורכב ( קומפוזיט) בצבעים בחר צוות הפיתוח בשיטת SECAM שפותחה בצרפת בשנת 1954 על ידי הנרי דה פראנס . לאחר שעברה פיתוחים ושיפורים נוספים בין השנים 1965 - 1967, אימצה ברית המועצות ( וגם מדינות אחרות) את שיטת השידור SECAM III B.


בחירת שיטה זו נעשתה מכיוון שהדרישות שלה היו פחות מחמירות בהשוואה לשיטות אחרות . בנוסף, התקן שנבחר הקל על ישום השידורים בצבעים הן מבחינת תחנות השידור והן מבחינת מקלטים לקהל הצופים.

לאחר השלמת הניסויים במקלט התלת-שפופרתי התעוררו ספקות לגבי עתיד פתרון זה .הדגם הועבר לסניף המוסקבאי של מכון הטלוויזיה ( המכונה כיום MNITI) לטיפולה של קבוצת מומחים שבראשה עמד מדען בשם שברניק . מטרת הקבוצה החדש היתה לפתח מהמקלט הזה מוצר מסחרי שישתמש באותה טכנולוגיה .

ב MELZ המשיכו לעבוד על פיתוחמקלט טלוויזיה בעל שפופרת מסיכה וחברת סווטלנה פיתחה וייצרה שפופרות אלקטרונים מיוחדות עבור מקלטי טלוויזיה אלה . כל אלה הביאו לתחילת היצור של מקלט הטלוויזיה המסחרי ה סובייטי הראשון בצבעים שכונה כאמור Raduga (קשת ) .

בין השנים 1958 - 1960 tהועבר היצור של המקלטים למפעל קוזיצקי שבלנינגרד והיצור ההמוני החל. כיום מוצגים שני מקלטים כאלה במוזיאונים של VNIITe ובמוזיאון של מרכז התקשורת על שם פופוב בסנט פטרסבורג.




 



© כל הזכויות שמורות * All trademarks are the property of their respective owners