נא להמתין להופעת התפריט

 
היסטוריה של השידור
הקטן טקסט הגדל טקסט טקסט רגיל

חברות ותיקות : Goldstar ,קוריאה


Goldstar Co., Ltd היא היצרנית הגדולה ביותר של מוצרי צריכה אלקטרוניים בדרום קוריאה. החברה היתה מובילה ביצור מכשירים כמו מקלטי טלוויזיה, מקררים ומכונות כביסהוהיתה גם ספקית בינלאומית מובילה של מליכים למחצה וצגי גבישים נוזליים אמצע שנות התשעים של המאה שעברה. בשנת 1994 הסתכמו מכירות החברה ב 6 מיליארד דולרין. באותה שנה הקימה Goldstar את החטיבה העיקרית בקונצרן (chaebol ) שמוכר כ Lucky-Goldstar.

Goldstar Co הוקמה בשנת 1959 בחלק מקונצרן Lucky-Goldstar . המילה הקוריאנית Chaebol מתייחסת לקבוצות עסקיות מורכבות הכוללות חברות רבות השולטות למעשה בתעשייה הדרום קוריאנית והן בבעלות כמה משפחות אמידות הנחשבות ל"אוליגרכים" של דרוםק וריאה שלאחר מחלמת קוריאה. הכלכלה הדרום קוקיאנית מחולקת בין תחומים שונים של התעשייה המקומית כמו התעשיה הכימית ותעשיית המכוניות . באמצע המאה שעברה, ה chaebols התאפיינו בשליטה הירארכית מרכזית שנוהלה על ידי משפחות המייסדים. באופן מסורתי, ל Chaebols היתה חטיבת תכנון מרכזית או משרד מזכירות שהיה כפוף ישירות ליושב ראש ה chaebol . המשרד פקח על כל הפעילות העסקית של ה chaebol aוהיה אחראי על הניהול האיסטרטגי . בתחילת שנות התשעים של המאה שעברה , ארבע ה chaebol הגדולים ביותר - Samsung, Hyundai, Lucky-Goldstar, ו Daewoo& היו אחריות ליצור של מחצית התוצרת הדרום קוריאנית וכ 40% מכלל היצוא של מדינה זו .

Lucky-Goldstar , שהוקמה בשנת 1947 היתה ה chaebol השליש בגודלו בשנות התשעים . החברה הוקמה על ידי משפחות קו והו ( Koo ו Huh) והחלה את דרכה ביצור קרמים קוסמטיים לפנים ומהר מאוד התפתחה לחברה מובילה בתחום תעשיית הכימיה. בדומה ל chaebol אחרים עברה Lucky-Goldstar צמיחה גדולה ומהירה בשנות הארבעים והחמישים תוך השקעת מאמצים רבי והשקעה רבה והמייסדים עצמם עבדו מדי יום אפילו 16 שעות ביממה ולא יצאו לחופשות על מנת לקדם את החברה. עם הצמיחה המהירה של הכלכלה הקוריאנית בשנות השישים והשבעים החלו Lucky-Goldstar וה chaebol האחרים להכנס לפעילות עסקית יצרנית בתחומים נוספים על מנת להגדיל את כושר היצוא של קוריאה . ב 1958 נכנסה Lucky-Goldstar לתחום תעשיית האלקטרוניקה והקימה את חברת Goldstar Co.

Goldstar Co. היא למעשה החלוץ בהסתערות של התעשייה הדרום קוריאנית על תחום האלקטרוניקה . החברה החלה א פעילותה ביצור שפופרות רדיו , חלק ניכר ליצוא. ב 1959 הפכה Goldstar לחברה הדרום קוריאנית הראושנה שייצרה מקלט רדיו ביצור מקומי . החברה התרחבה במהירות במהלך שנות השישים והחלה לייצר מכשירי חשמל שונים . בשנת 1965 הוצג המקרר הראשון מתוצרת מקומית ובשנת 1966 הוצג מקלט הטלוויזיה הקוריאני הראשון, שניהם מתוצרת החברה . בהמשך החלה החברה ליצר מעליות ודגרנועים , מזגני אויר, מכונות כתיבה חשמליות ועוד . Goldstar היתה החברה הקוריאנית הראשונה שהיתה לה דריסת רגל בשווקים אמריקאיים מובילים כמו רשתות השיווק של Sears ו J.C. Penney שמכרו את התוצרת של החברה תחת שמות מותג פרטיים שלהם . Goldstar רכשה בהדרגה מוניטין כספקית של מוצרי צריכה אלקטרוניים וחשמליים באיכות גבוהה ובעלות נמוכה .

הכנסו החברה המשיכו לצמוח במהלך שנות השבעים והיא הרחיבה את תחומי פעילותה . בשנת 1977 הוצג בארצות הברית המוצר הראשון שנשא את התוית של Goldstar . ההצלחה של מוצר זה- מקלט טלוויזיה 19 אינץ' בשחור לבן הביאה להתחתלתה יצוא של מוצרים רבים אחרים בשנות השבעים והשמונים תחת השם Goldstar . באותה תקופה החלה Goldstar להכנס לתחום ההיי-טק והקימה חטיבה חדשה יצור מוליכים למחצה .

ב 1980 הגיעו המכירות השנתיות של קבוצת Lucky-Goldstar ליותר מ 4 מיליארד דולרים . באותה תקופה מרבית ההכנסות של החברה הגיעו עדיין ממהתעשיות כימיות השונות שלה . בעקבות ההצלחה בחטיבת מוצרי הצריכ החשמליים החליטה הנהלת ה chaebol לנטוש את התעשייה הכימית והלתמקד מעתה בחטיבת מוצרי הצריכה . Lucky-Goldstar החלה להשקיע סכומי כסף ניכרים ב Goldstar Co באמצע שנות השמונים תוך הרחבת היצור במפעלים מקומיים ובמדינות אחרותובשנת 1983 אף הקימה מפעל בהאנטסויל שבאלבמה, ארה"ב שיצר מקלטי טלוויזיה ותנורי מיקרוגל ( עם מליון יחידות שנתיות בסוף שנות השמונים ) . בד בבד הוגלה השקעה בפרסום וזו הגיעהבשנת 1984 לסך של 12 מליון דולרים.

בשנת 1984 נפתח מפעל חדש מדרום לבירה סאול שהיה המפעל הגדול ביותר להרכבת מכשירי וידאו .באמצעות מפעל זה רצתה Goldstar להפוך לספקית גלובלית מובילה של מכשיר וידאו, מחשבים אישיים, מכונות פקסימילה ומוצרים דומים אחרים.

הסיסמה של Goldstar בשנות השמונים : Expensive electronics without the expense" והאיסטרטגיה השיווקית הזו פעלה היטב לטובת הקבוצה. Goldstar הצליחה לייצב עצמה היטב בשווקים מקומיים ובינלאומיים כיצרנית מבוילה של מקלטי טלוויזיה ותנורי מיקרוגל וכן מקררים, מכונות כביסה ומוצרי חשמל ביתיים אחרים. כתוצאה מכל , מכירות Lucky-Goldstar גדלו פי חמש בין 1980 ל 1989 והגיעו ל 22 מיליארד דולרים . כעת 30% מהכנסות החברה היו ממוצרי צריכה אלקטרוניים, 25% ממוצרי כימיה ו 33% מפעילויות מסחר אחרות ופעילות פיננסית.

Get the Flash Player to see this player.


למרות הצמיחה המרשימה במכירות , באמצע שנות השמונים החל מצבה הפיננסי של הקבוצה להדרדר והחברה חוותה כמה משברים שנבעו משינויים גלובליים, עלויות עבודה ותחרות מצד יצרנים מקומיים אחרים . כך, למשל, השליטה של החברה בשוק מוצרי הצריכה האלקטורניים בקוריאה עצמה ותגרה כעת על ידי קונצרן Samsung שהשיג את Goldstar במכירות ובהכנסות כבר בשנת 1984 ופער זה המשיך לגדול במהלך העשור. אם בתחילת שנות השמונים היה חלקה של Goldstar בשוקהמקומי 45% הרי שבשלהי העשור הוא ירד לרמה של 36% בלבד.

אחת הנפילות של Goldstar היתה בתחום המוליכים למחצה. על מנת להתחרות ב Samsung השקיעה Goldstar סכומי עתק בפיתוח טכנולוגיות שבבים מתקדמות. לרוע מזלה, למוליכים שהיא פיתחה היו שימושים מוגבלים מאוד בתחום מוצרי הצריכה האלקטרוניים ו Goldstar נתקלה גם בקשיים בתהליכי הפיתוח. התוצאה הסופית של המהלך היתה בכך שהחברה לא הצליחה לחסוך באמצעות פיתוח שבבים במפעליה העצמיים וגם כלשה בתוכנית להפוך לספק בינלאומי מוביל של שבבים . במקביל הצליחה דווקא Samsung לאמץ טכנולוגיה מתקדמת של מוליכים למחצה ובכך שחקה עוד יותר את מעמדה של Goldstar בשוק.

שנות השמונים התאפיינו גם בקשיים בנשבעו מעליה משמעותית בעלויות שכר העבודה במפעלי החברה בדרום קוריאה. בשל העובדה שממשלת דרום קוראיה הגבילה באותן שנים את האפשרות של השקעות מחוץ לארץ, נאלצה Goldstar לממן את מרבית ההשקעות בשנות השמונים ממקורותיה העצמיים ובאמצעות הלוואות קצרות מעוד .כתוצאה מכך, בסוף שנות השמונים הגיע החברה למצב בו היא שלמה כ 85% מהכנסותיה להחזר חובות . בנוסף, החלה תסיסה במפעלי החברה ודרישה להעלאת שכר. אירגונ י העובדים פתחו בשביתות שעלו לחברה ל פחות 600 מליון דולרים בין השנים 1988 ו 1990. השביתות אילצו את Goldstar להעלות את השכר באופן ניכר וכתוצאה מכך העלתה החברה את מחיר מוצריה ב 8%.

אבל הבעיה הגדולה ביותר של t Goldstar בשלהי שנות השמונים היתה העובדה שהיא החלה לאבד את המוניטין שהיה קשור לאיכות מוצריה . בשנת 1990דרג ירחון הצרכנות האמריקאי Consumer Reports את מכשיר הוידאו של Goldstar בתחתית רשימה שכללה 18 דגמים של יצרנים שונים . חלק מבעיות האיכות של Goldstar נבעה מהעובדה שהחברה הסתמכה על חלקים שסופקו לה על ידי ספקים חיצוניים, כמו לשמל שבב לקוי שיובא מיפן בשנת 1987 שכמעט וחיסל את השוק האמריקאי של Goldstar בשוק מכשירי הוידאו. אבל חלק ניכר מהביול נבעו מהמבנה האירגוני של קונצרן Lucky-Goldstar . בשלהיש נות השמונים היה הקונצרן מורכז מלא פחות משלושים חברות שונות שפעלו בלי שיתוף פעולה ביניהן .מאמצי המחקר והפיתוח בחברות השונות היו בלי תיאום ביניהן והמנהלים איבדו קשר עם המטרות הכלליות של האירגון .

בעיות איכות וניהול , בשילוב עם מטבע מקומי יקר , גרמו לצניחה ביצוא של Goldstar לארצות הברית מ 834 מליון דולרים בשנת 1988 ל 535 ממליון דולרים בלבד בשנת 1990. ירידה זו ביצוא , בשילוב עם ירידה בנתח השוק המקומי גרמו לצניחה של 100% ברווח השולי של Goldstar באותה תקופה . החברה נכנסה לסחרור ואיבדה למעשה את המיקוד העסקי תוך קביעת תחזיות יצור מופרכות ביחוד לגבי שוקי היצוא העיקריים

באותן שנים מרבית ההחלטות העסקיות נעשתה על ידי משפחת קו . אבל עם הצמיחה המהירה של הקונצרן במהלך השנים , האופי הסמכותי של האירגון הפך לחסרון . תהליך קבלת ההחלטות ההיררכי והאיטי הפך למישן בעידן בו הכלכלה העולמית משתנה במהירות .

בהבינו את חשיבות הצורך בשינוי מבני של הקונצרן נקט זקן משפחת קו בצעדי חירום בשנת 1989 במטרה להבריא את Lucky-Goldstar . במהלך התוכנית הוא העביר אתה שליטה על חברת Goldstar לידי לי הון-ג'ו בו ה 27, שעבד כבר ב Lucky-Goldstar והעניק לו בשנת 1991 בטכס פומבי מכתב בו הוא נותן לו עצמאות מוחלטת בקבלת החלטות בחברה . לי נדרש רק לדווח למשפחת קו פעמיים בשנה על המתרחש בחברה . הוא אירגן במהירות את Goldstar מחדש לשתי קבוצות עיקריות : מוצרי צריכה אלקטרוניים וחטיבת מחשבים וציוד משרדי . כל המוצרים שלא נכנסו לאחת משתי הקטגוריות הועברו ליצרני שמנה או הועברו לטיפולן של חברות אלקטרוניקה אחרות ב Lucky-Goldstar.

בתחית שנות התשעים לי הצליח להפוך את Goldstar מחברה מפגרת לאחת היצרניות המובילות בתחומה בעולם תוך שילוב שיטות עבודה וניהול יפניות ואמריקאיות . כתוצאה ממאמצים אלה עלתה קרנה של החברה בכל העולם ומכירות החברה זינקו. בשנת 1994 , למשל, גדלו מכירות החברה בארצות הברית ב 17% ועמדו על 1.2 מיליארד דולרים .

 

© כל הזכויות שמורות * All trademarks are the property of their respective owners