נא להמתין להופעת התפריט



 
כתבות ומאמרים
הקטן טקסט הגדל טקסט טקסט רגיל

פורמטים של רדיו דיגיטלי
הערה חשובה : המאמר פורסם לפני מספר שנים ואינו מעודכן. למידע עדכני על רדיו דיגיטלי ובמיוחד על התקנים החדשים בשידורי רדיו דיגיטליים קרקעיים עיברו לאתרנו בנושא זה GoDigital.co.il

כיום ניתן להאזין למיבחר עצום של ערוצי רדיו באמצעות לווינים שונים וההיצע מקיף תחומי התעניינות מגוונים . השידור הלוויני מאפשר גם לתחנות רדיו רבות להפיץ את שידוריהן לתחנות קרקע המפוזרות ברחבי המדינות בהן הן ממוקמות וגם להגיע לקהלים רבים בארצות רבות אחרות, דבר שלא היה ניתן כלל ללא לווינים. בניגוד למצב בתחום הטלוויזיה, מרבית תחנות הרדיו משדרות ללא כל הצפנה. ערוצי השמע המוצפנים הם בעיקר חבילות מוסיקה , המופצות באמצעות חבילות שידור המוגבלות בתחום ההפצה ומוגנות, כמו בתחום הטלוויזיה , בכרטיסים חכמים המחייבים תשלום של דמי מנוי. דווקא בתחום זה, הכמות הגדולה של הערוצים החופשיים מצמצמת את הצורך בעשיית מנוי לחבילת ערוצי שמע ( שיתרונן הבולט בכך, שהן נטולות דיבורים ופרסומות ומשדרות מוסיקה נטו המחולקת לערוצים
רבים על פי נושא המוסיקה).

שידורי הרדיו הלוויניים מבוצעים במיספר פורמטים :

שידורים אנלוגיים
פורמט זה הולך ונעלם, עם המעבר של מרבית הלווינים לשידורים בפורמט הספרתי. בעבר, כשבתחום שידורי הלווינים שלטו (בעיקר באירופה) שידורים בשיטת PAL (וגם קצת בשיטה הצרפתית SECAM ), כמעט כל ערוצי הרדיו שידרו בתקן שידור אנלוגי בשם Wegener Panda . שיטה זו היא למעשה דחיסה ופרישה מחדש של הצליל הסטריאופוני, כשבסופו של דבר מתקבל פס קול סטריאופוני איכותי, הכולל הנחתה משמעותית של הרעשים המיתווספים בעת השידור עצמו. הדחיסה של אותות הרדיו לרוחב פס מיזערי של 130 קילוהרץ , מאפשרת ניצול נרחב של התדרים התת-נושאים ( sreirrac-bus) ,שהם ערוצי האודיו בהם משודרים פסי הקול של ערוצי הטלוויזיה וערוצי הרדיו ( לכל ערוץ טלוויזיה אנלוגי יש תדר שידור וידיאו מובהק וכן תדר שידור אודיו לפס הקול). כאמור, בזכות רוחב הפס הצר הנידרש להעברת ערוצי הרדיו הלוויניים האנלוגיים, ניתן להעביר בכל תדר של ערוץ טלוויזיה עד 8 ערוצי רדיו במונו (או ארבעה ערוצי רדיו סטריאופוניים) במקביל . מבחינת איכות שידור איכות הצליל בשידור האנלוגי זהה לאיכות השידור ברדיו FM.

שידורים דיגיטליים DSR ו ADR
היישום הראשון בתחום הרדיו הסיפרתי הלוויני הופיע בתחילת שנות השמונים, כאשר בגרמניה פותח פורמט DSR Digital Satellite Radio . זה היה שידור סטריאופוני , סיפרתי ולא דחוס (ללא קומפרסיה) . הדיגום היה ב 14 ביט ואיכות השמע היתה זהה לזו של תקליטור CD. הרעיון, שהיה מבריק לזמנו, לא זכה להצלחה רבה, בעיקר בגלל המספר הנמוך של ערוצי הרדיו שהצטרפו ל"הרפתקה חלוצית" זו וגם בגלל שעל מנת לקלוט הערוצים נדרש אז מקלט סיפרתי מיוחד ויקר ( עדיין לא היו אז מקלטי לווינים סיפרתיים זולים ,כמקובל כיום). את מקומה של השיטה הגרמנית תפסה מאוחר יותר שיטה הידועה בשם ADR Astra Digital Radio , אשר פותחה וקודמה על ידי חברת SES
בעלת לוויני Astra אבל גם זו לא זכתה להצלחה.
בטכנולוגיה זו, בוטל הצורך בקיום שני תדרים נושאים ( עבור כל אחד מהערוצים - ימין ושמאל, כמקובל בסטריאו). כאן האודיו המכווץ והדחוס תופס רק תדר נושא אחד בלבד. בצורה כזו ,התאפשרה הגדלה משמעותית של מספר ערוצי הרדיו בשירות זה (לעומת השירות הגרמני שקדם לו) ושיפור משמעותי באיכות הצליל,שהיה גם הוא באיכות דומה לתקליטור. בעקבות החדירה המסיבית של שידורי טלוויזיה ורדיו בפורמט הנוכחי MPEG-2 הולך ופוחת השימוש בפורמט זה והוא ייעלם בקרוב . בכל מקרה הפורמט מוגבל כיום 80-כל ערוצי רדיו הפועלים באמצעות לוויני Astra ב 19.2 מעלות מזרח.
פורמט דיגיטלי MPEG-2
קבוצת העבודה DVB בחרה בפורמט זה לשידורי רדיו סיפרתיים לזמננו. הפורמט בשמו המלא נקרא Motion Pictures Expert Group Layer 2 ובקיצור MPEG2 . כאן מנצלים קידוד האודיו ודחיסתו בשיטה הידועה בכינוי Musicam . שיטת Musicam היא גם השיטה המועדפת על ידי פורמט Dolby Digital , מכיוון שהיא מתבססת על יחסי דחיסה נמוכים למדי ( 1:3) ועל דגימה של האודיו עד 48 קילוהרץ , אשר נותנת תוצאות מצויינות מבחינת איכות האודיו , תוך ניצול רוחב פס לוויני צר למדי. היא מותאמת בצורה מצויינת לצרכי שידור DVB-ב וזאת, בניגוד ל Dolby Digital אשר מצריך רוחב פס לוויני גדול יותר במשיב, מה שהופך לענין יקר יותר עבור הערוץ המשדר.

איכות השמע של הערוצים זהה לזו המופקת מתקליטורים. תקליטורים אינם מנצלים אף טכנולוגיה של דחיסה הדומה לזו שבשיטת Musicam , בה נעשית דחיסה של כל תחומי הצליל במידה די דומה.
אניני הצליל טוענים שדחיסה זו מפיקה קצב ביטים bitrate) ) נמוך מדי (הכוונה לכמות המידע הזורם בשניה אחת) ולכן, לדעתם איכות האודיו תהיה תמיד נמוכה יותר מזו המופקת מתקליטור ,אפילו אם אוזן אנוש אינה מסוגלת להבחין בהבדלים אלה.

DAB
פורמט שידורים סיפרתיים השונה מ MPEG2, ראשי תיבות של המילים Digital Audio Broadcasting . פורמט זה מבטיח איכות צליל גבוהה שנילווה לו מידע נוסף, המזכיר במשהו את זה המשודר במקביל לשידורי רדיו לרכב המוכרים בשם RDS Radio Data System . אלא שבשיטה זו ניתן להוסיף לשידור גם אנימציה וגרפיקה בזכות ניצול טכנלוגית ה Musicam. שידורי לווינים בשיטה זו היו אמורים לפעול באירופה עם הפעלת לווינים בתחום L , המכסים את תחום התדרים שבין 1.492 - 1.452 מגהרץ, שהם התדרים שהיו מנוצלים בעבר על ידי רשת לוויני Iridium (שכשלה) . אבל לקראת 2004 התברר שניצול שיטת שדור זו באמצעות הוא כשלון מוחלט. לקראת סוף שנות התשעים אומץ DAB אך ורק לשדור קרקעי של רדיו ספרתי בתחום UHF כתחליף לשדורי FM . בשיטה זו ניתן לקלוט שידורי לווינים בתחום זה אך ורק מהלווינים Afristar ו Asiastar ועל מנת לעשות זאת יש צורך להצטייד במקלט המתאים לתחום התדרים הזה. פרטים נוספים על שדורי DAB תמצאו באתרנו המוקדש לתחום זה

התכנים
היצע ערוצי הרדיו הלוויניים הולך ועולה כל הזמן וכיום ניתן לאמר , שקיימים ערוצי רדיו העונים לכל טעם ועניין . עם המעבר לפורמט ספרתי התפתחו ערוצי רדיו נושאיים ( ששידוריהם הם סביב נושא או ענין משותף ). ההיצע הלוויני אינו מוגבל בהכרח קטנים או שוליים וניתן לקלוט תשלום גם ערוצים יוקרתיים בעלי חשיבות ויוקרה בינלאומית . בנוסף , ניתן לקלוט כיום גם שירותי רדיו המשודרים אך ורק בלווינים והמשמשים למעשה כתחנות רדיו פרטיות של רשתות מיסחריות גדולות המנצלות את הלווינים להעברת מוסיקה אל כל הסניפים , מה שמוזיל את העלות .

ערוצי רדיו בתשלום
קיימים גם ערוצי רדיו , המשודרים בעיקר באמצעות חבילות ספרתיות שונות ( בתשלום ) עליהם המנוי נידרש לשלם במיטב כספו . בדרך כלל מדובר בחבילות ערוצי מוסיקה , בהן הערוצים השונים מפולחים על פי נושאים ( למשל : שנות ה 80 , רוק , אופרה וכיו"ב). בעולם פועלות כיום מספר חברות העוסקות בתחום זה .
בצפון אמריקה פועלות שלוש חבילות רדיו לוויני בתשלום למנויים : שתי חבילות פועלות בארה"ב ואחת בקנדה. פרטים נוספים על החברות ניתן למצוא בעמודים אלה : XM , Sirius
ברחבי אסיה, אפריקה והמזרח התיכון ניתן לקלוט חבילה לווינית אחת בתשלום בשם Worldspace . פרטים נוספים על חבילה זו ניתן לקרוא בעמוד זה.
 

© כל הזכויות שמורות * All trademarks are the property of their respective owners