CAM : Conditional Access Systems ושיטות הצפנה

מרבית החבילות בתשלום מסופקות ללקוחות באמצעות ממירים המגיעים אל הבית כשהם סגורים ומותאמים מראש אך ורק לקליטה של החבילה עצמה . קיימות גם החבילות בתשלום המספקות ממירים המאפשרים קליטה חופשית של ערוצים ללא תשלום המשודרים מאותה עמדה לווינית ממנה מסופקת החבילה עצמה.
במקרים רבים הממירים הייחודיים לחבילות בתשלום גם אינם נימכרים במכירה חופשית בחנויות , אלא מסופקים ישירות באמצעות סוכני המכירות של החבילות השונות. ממירים אלה כוללים ממשק פיענוח מובנה ( בלתי נפרד) בממיר אשר , במקרים רבים, גם אינו יכול לשמש לקליטת חבילות אחרות. שיטה זו ננקטת פעמים רבות מטעמי תחרות בין החבילות השונות.

הנעילה המוחלטת של ממיר+חבילה הציקה לצופים רבים כבר לפני שנים. השינויים החלו כשבקיץ 1997 הופיע לראשונה בשוק הספרתי ( שזה עתה עתה נולד ) מקלט חדש של חברת Nokia מדגם Mediamaster S 9600 . מבחינה חיצונית דמה המקלט כמעט לחלוטין לקודמיו באותה תוצרת - Nokia Mediamaster 9500 ו DBox שכבר היו בשוק מזה זמן מה. אבל המקלט החדש היה שונה בתכלית מהשניים האחרים. זה היה המקלט הראשון אשר יוצר בתפישה חדשה שנקראת Common Interface ובעברית - "מימשק נפוץ" . החידוש לא נראה בהתחלה משהו מרשים במיוחד, ויש לזכור שבכל מקרה מספר צופים מספר הערוצים הספרתיים בלווינים ובמיוחד באירופה היה עד אז אפסי. אבל, בפעם הראשונה, ,טכנולוגיה הקרויה בקיצור PCMCIA - Personal Computer Memory Card Association International הורחבה אל השידור הספרתי , עם יתרונות וסיכויי צמיחה ופיתוח שאי אפשר היה להתעלם מהם כבר מהרגע הראשון. לראשונה, המקלט הספרתי,שהיה "משועבד" עד אז לשיטת הצפנה מסוימת הפך להיות מקלט "פתוח" שאיפשר ליצור, לראשונה, תקן "פתוח ". עד להופעת Mediamaster 9600S, את כל המקלטים הספרתיים הלוויניים שהתאימו לתקן II MPEG על פי תקנות DVB ניתן הה לחלק לשתי קבוצות :

1. ממירים לקליטת שידורים חופשיים Free Air To ,FTA , לא מוצפנים. הם נעדרו כל אפשרות צפיה בשידורים מוצפנים בכל מקרה.

2.ממירים IRD Integrated Receiver Decoder - מקלטים עם מערכת מערכת משולבת ובלתי נפרדת מהמכשיר לקליטה ופיענוח של שידורים מוצפנים בשיטה מסוימת באותה . במקלטים אלה לא היה ניתן בכלל להחליף את מערכת הפיענוח והם היו למעשה מיועדים , כאמור, לקליטת שידורים של חברה או חבילה ספציפית בלבד.


ה CAM בתמונה בחלק העליון . הכרטיס החכם, מתחתיו, מוכנס לחריץ שפיתחו בחלק המעוגל שנראה בצד ימין של ה CAM.

 

מצב כזה העמיד את הלקוח הפוטנציאלי בפני שתי ברירות בלבד. יש לזכור שמחירי המקלטים הדיגיטליים היו גבוהים מאוד בהשוואה למחיריהם היום, מה שהווה גורם משמעותי מאוד בההחלטה הסופית. אחר שיצא לשוק הממיר Mediamaster 9600 המצב השתנה לחלוטין . מקלט זה, שבתצורה הבסיסית שלו שווק כמקלט FTA בלבד, איפשר שדרוג בשלב מאוחר למקלט מתקדם וזאת, בתוספת CAM - Conditional Access Module , מה שחסך ללקוח רכישה של מקלט נוסף מסוג IRD . אבל, למרות גאוניות הרעיון, שיטת ה CAM נשארה במגירה של החברות המפתחות עוד שלוש שנים והלקוחות שרצו לרכוש אתה המקלט (ודומיו) נותרו עם תאוותם בידם. הבעיה היתה נעוצה בעובדה שלא ניתן היה להשיג CAM בחנויות ורבים מרוכשי המקלטים, שציפו לנצל אותם על הצד הטוב ביותר, נותרו מאוכזבים, עם מקלטים שבחלק מהזמן פשוט לא נתנו ללקוחות את התמורה שלה חיכו ועבורה שילמו סכום נאה מאוד ( מחירם ההתחלתי בשנת 1996 עמד על כ 650 דולר ליחידה !).
כיום כל מי שברשותו מקלט מסוג כזה יכול לרכוש CAM בקלות רבה והשוק מוצף מקלטים כאלה. מקלטים רבים המשווקים כיום מאפשרים אפילו שימוש בשני CAM במקביל.

מבחינה טכנית, ה CAM הוא מעין כרטיס מחשב ויש להכניס אותו לחריץ מיוחד המיועד לו בתוך המקלט. בתוך ה CAM עצמו ישנו חריץ נוסף , המיועד להכנסת כרטיס חכם ,smart card ,אשר משווק על ידי חבילות הערוצים עצמן. בשיטה זו אין תוספת של מכשירים נוספים והכל מעובד בתוך המקלט עצמו.
מקלט עם CAM, המכיל כרטיס חוקי לחבילת השידורים שנבחרה על ידי הצופה, הופך למקלט של שידורים חופשיים ושל שדורים מוצפנים בו זמנית. אמנם, לא תמיד ניתן יהיה לקבל את מלוא השרותים המסופקים על ידי החברה ללקוחותיה (הצופים) באמצעות המקלטים הנמכרים על ידה ישירות (ה "מקלטים הרשמיים") אבל זו כבר בחירה של הצרכן. יש לזכור שהמקלטים של חלק מהחבילות אינם מאפשרים צפיה אלא רק בערוצים של החבילה עצמה ובכך נמנעת צפיה בערוצים חופשיים ומוצפנים אחרים (בתשלום ) ממי שמקבל לשמוש מקלט מספקית חבילת הערוצים עצמה.

מרבית החברות המספקות חבילות ערוצים ותכנים באמצעות לווינים וכבלים עושות זאת כשהן מצפינות את שידוריהן. בעולם נפוצות שיטות הצפנה שונות הניבחרות על ידי הספקיות לצרכים הספציפיים ובהתחשב במחיר שדורשת החברה המפתחת תמורת שירותיה.
לא לעולם חוסן : מרבית שיטות ההצפנה הנפוצות כיום בשימוש נפרצו במשך השנים ומישחק החתול והעכבר שבין החברות להאקרים המובילים יימשך, כפי הניראה, עוד שנים רבות. בזכות מילחמות אלה הופכות שיטות ההצפנה למתוחכמות יותר וקשות יותר לפריצה , עובדה המקשה על ההאקרים ומעמידה אותם בפני אתגרים חדשים מדי שנה בשנה.

שיטות ההצפנה הנפוצות ביותר כיום הן:
Betacrypt
Conax
Cryptoworks
DigiCipher 2
Griffin
Irdeto
Seca - Mediaguard
Nagravision
NDS Videoguard
PowerVu
Viaccess
Enugma Systems VIP-Smartcard

שיטות נוספות :
RAS
BISS - Basic System Scrambling Interoperable
E- SSIB - Basic System Scrambling Interoperable with Encrypted keys
Ruskrypt

לעמוד הבא .